CICLE INTEGRAL DE L'AIGUA
Monday, April 23, 2018

Recuperem el llit del Túria entre l'Assut d'Or i el Pont d les Drassanes a Natzaret

Vicent Sarrià ha presentat el projecte que desenvoluparà la Fundació Aigües de València per regenerar la zona amb microorganismes.

La fundació de l'empresa subministradora d'aigua de València s'encarregarà de la regeneració ambiental de l'últim tram de l'antic llit del riu Túria, comprés entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i el pont de les Drassanes, al costat del barri de Natzaret. Així es desprén del conveni de col·laboració que han signat el regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià i el director general de l'esmentada empresa (Global Omnium), Vicente Fajardo.

Segons este acord, aprovat en la reunió de la Junta de Govern Local, la Fundació Aigües de València invertirà fins a 140.000 euros i desenvoluparà un projecte de bioremediació en esta zona per eliminar, amb microorganismes (bacteris), els sediments acumulats d'altres èpoques. Així, tal com ha explicat el regidor, "amb este projecte es posarà fi a una situació desagradable d'olors alhora que millorarà les condicions de vida de les espècies que habiten esta zona, la qual cosa permetrà fer valdre este espai".

Vicent Sarrià ha recordat que este tram del riu està pendent del desenvolupament urbanístic de dos sectors, el de Moreres i el del Grau, i de l'execució d'una obra d'infraestructura "important i pendent", que és la prolongació del col·lector Nord, infrastructura que falta per a completar el sistema de sanejament de la ciutat. "Estes obres han condicionat fins ara les actuacions en este àmbit, on el riu està com quan va deixar de ser riu i, per tant, té en el fons tota una sèrie de fang acumulat que té un efecte en la qualitat ambiental de la zona i, any rere any, en fermentar eixos fangs, han aparegut peixos morts i molèsties que han patit el veïnat de la zona de Natzaret i d'altres barris i llocs emblemàtics de València com ara la Ciutat de les Arts i les Ciències i l'Oceanogràfic".

"No obstant això, provisionalment, l'Ajuntament, amb esta intervenció, pretén fer valdre esta zona perquè siga un espai accessible al qual els veïns puguen baixar", ha aclarit Sarrià. "L'objectiu de l'Ajuntament és bàsicament que si esta tècnica té èxit li donen un ús i una vida a eixe tram del riu independentment de les actuacions futures que, per descomptat, s'hauran d'executar. És a dir, suposarà recuperar eixe tram del riu per a ús de la ciutadania, per a dignificar eixa zona independentment de les obres d'infraestructura pendents de finançament o capacitat d'execució".

Pel que fa a la tècnica a desenvolupar, Sarrià ha explicat "que s'ha utilitzat amb èxit en altres llocs del món i amb uns resultats prou satisfactoris en situacions com esta o semblants, i que consisteix bàsicament en la injecció de bacteris que transformen els fangs en matèria inerta per eliminar la fermentació que en situacions d'altes temperatures produeix efectes indesitjats".

La iniciativa contempla diferents fases: un reconeixement hidromorfològic d'esta part de l'antic llit del Túria, una caracterització físicoquímica de la massa d'aigua, dels sediments i, finalment, la realització d'un tractament de bioremediació. El director general de Global Omnium, Vicente Fajardo, ha manifestat que l'àmbit d'actuació és al voltant d'1,4 km, amb una amplitud d'uns 20 metres, amb la qual cosa cal actuar de diferents maneres en el llit. Conjuntament amb el Cicle de l'Aigua de l'Ajuntament de València, es va fer un estudi batimètric del que era el llit i una caracterització del que era la matèria orgànica per buscar quina era la millor solució, que finalment serà la bioremediació del llit.

En la presentació d'este projecte també ha participat el conseller delegat d'esta empresa, Dionisio García Comín, que ha comentat que esta solució "és fruit d'intensos treballs duts a terme pels especialistes i sobretot d'una voluntat per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i recuperar ambientalment de l'últim tram del llit del riu Túria".Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE

Blog de los Socialistas de OliveretaBlog de los Socialistas de Olivereta
Blog de Nou molesBlog de Nou moles
Síguenos en FlickrSíguenos en Flickr
Síguenos en LinkedinSíguenos en Linkedin
Síguenos en nuestro BlogSíguenos en nuestro Blog
Síguenos en YoutoubeSíguenos en Youtoube