Thursday, February 21, 2019

L’Ajuntament posa en marxa la ‘Bústia Violeta’ per a tramitar denúncies de discriminació laboral per raó de sexe

La regidora Sandra Gómez ha presentat hui esta iniciativa de València Activa, que compta amb el suport de la Direcció General de Treball i Benestar Laboral

L’Ajuntament de València ha posat en marxa, a través de la Regidoria d’Ocupació, el servici ‘Bústia Violeta’, una nova eina de lluita contra la discriminació laboral per raó de sexe que permetrà tindre un control exhaustiu i un seguiment de les denúncies per qüestions com la qualitat de l’ocupació femenina, la no-discriminació en el treball i la conciliació laboral d’homes i dones.

La regidora d’Ocupació, Sandra Gómez, ha presentat hui este nou instrument al servici de la ciutadania a través de València Activa, amb la col·laboració de la Direcció General de Treball i Benestar Laboral de la Generalitat. La directora general, Cristina Moreno, ha participat en la presentació de la Bústia Violeta junt amb la regidora Gómez.

Esta iniciativa permetrà canalitzar les denúncies que efectuen treballadors i treballadores, sempre de manera anònima, sobre situacions de discriminació laboral per qüestió de sexe. Des de València Activa es garantix que totes les denúncies seran tramitades i objecte de seguiment per part de l’autoritat laboral, a través de la Inspecció de Treball. La Bústia Violeta s’emmarca dins dels objectius de la plataforma #TreballemIguals, i afavorirà tindre un control més exhaustiu de les denúncies que es realitzen, amb especial importància d’aspectes com ara la qualitat de l’ocupació femenina, la no-discriminació en l’entorn del treball o la conciliació laboral, tant d’homes com de dones.

Així ho ha explicat la regidora Sandra Gómez, qui ha subratllat que l’objectiu és «contribuir a trencar la bretxa de gènere i discriminació, tant en l’accés a l’ocupació, com la que es produïx en el lloc de treball mateix», com, per exemple, diferències salarials, discriminació en les categories laborals, en l’horari… entre d’altres. «Volem facilitar que es puguen denunciar estos casos i, sobretot, que la denúncia arribe a bon port», ha assegurat Sandra Gómez.

La Bústia Violeta funcionarà gràcies a la posada en marxa la Unitat d’Igualtat de València Activa, en les dependències de l’avinguda de la Plata, número 28, i també en les seus de Barris per l’Ocupació, de manera itinerant, atés per sis agents de la Unitat d’Igualtat. El seu funcionament és el següent: la persona que patix o coneix una situació de discriminació per raó de sexe concerta una cita amb les agents d’igualtat, les quals, sempre respectant l’anonimat de la persona denunciant, preparen un escrit amb les dades de l’empresa afectada i el fet en si. Este escrit es remet a l’autoritat laboral, que tramita la denúncia, i que dona pas a un fet fins ara no contemplat: fer el seguiment de la denúncia i mantindre al mateix temps l’anonimat de la persona denunciant. A més, de forma paral·lela, es pot començar a quantificar les denúncies per raó de sexe.

La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, ha afirmat que, «amb la Bústia Violeta, volem fomentar la igualtat laboral a la ciutat de València i ser un referent per a altres ciutats i municipis, amb l’objectiu d’habilitar eines que ajuden a identificar i corregir qualsevol situació de discriminació que les dones patixen pel mer fet de ser-ho, tant en entrevistes de treball com en el mateix lloc de treball». Per la seua part, la directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha destacat la col·laboració de la Generalitat amb l’Ajuntament per a dur a terme una iniciativa que ha qualificat de «necessària». Moreno ha recordat que el Pla Director de la Inspecció de Treball contempla accions com l’encreuament de bases de dades, amb la finalitat de detectar possibles situacions de discriminació salarial en les empreses.

La regidora Sandra Gómez ha conclòs la seua intervenció destacant la importància de la nova Unitat d’Igualtat de València Activa, que dirigix la seua labor a la conscienciació en perspectiva de gènere en l’àmbit del mercat de treball. Les agents d’igualtat d’esta unitat realitzen labors d’informació i assessorament, tant a empreses com a treballadors i treballadores, a més de tallers de sensibilització i realització de plans d’igualtat en les empreses.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE

Blog de los Socialistas de OliveretaBlog de los Socialistas de Olivereta
Blog de Nou molesBlog de Nou moles
Síguenos en FlickrSíguenos en Flickr
Síguenos en LinkedinSíguenos en Linkedin
Síguenos en nuestro BlogSíguenos en nuestro Blog
Síguenos en YoutoubeSíguenos en Youtoube